Det amerikanska valet

John McCain står för: Att illegala invandrare blir legala om de betalar böter, vill ha dödsstraff, han tycker inte att man ska få göra abort, han tycker att staterna själva ska få bestäma över homosexuellas rättigheter, han vill inte att USA ska ta bort sina trupper från Irak, han vill sänka skatten för medelklassen, han vill jobba fram ett globalt överenskommelse för utsläpp, han tror att skattelättnader ska göra att fler kan ha sjukförsäkring,

Barack Obama står för: Att de amerikanska trupperna ska lämna Irak, stängsel vid Mexikanska gränsen, leglisering av illegala invandrare, minskning av koldioxidutsläpp, han vill att sjukförsäkring ska bli obligatoriskt att ha till barn, han vill att rika inte ska få skattelättnader, han vill ha fri abort och vapenkotroll, han vill att dödsstraff endast ska vara tillåtet i extrema fall och att varje stat sjäv ska få bestämma över homosexuellas rättigheter.

I och med att Bush är republikan och att finanskrisen har uppstått under hans mandatperiod tror jag att amerikanerna har tappat förtroendet för republikanerna. McCain är republikanernas kandidat och eftersom att amerikanerna har tappat förtroendet för Bush har de därmed tappat förtroendet för McCain, och detta gynnar Obama.

Om jag hade fått rösta skulle jag ha röstat på Obama. Han har bra åsikter och jag tror att det han vill uträtta kommer att gynna USA.

Finanskrisen

http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2008\10\21\307140&sectionid=undefined  finanskris ger fallande bopriser

Artikeln handlar om att den svenska bostadsmarknaden har sjunkit som en följd av finanskrisen. Flera mäklare medger att priser på bostadsrätter har sjunkit men också på husen. Mäklarna beräkar att priserna ska fortsätta att sjunka och att försäljningen ska ta längre tid. Efterfrågan har minskat kraftigt och detta gör att budgivningen går trögt och att det blir allt svårare att sälja sin bostad.

Den här nyheten är viktig för att man ser att en finanskris inte bara påverkar företags ekonomi och privat ekonomi utan också bostadsmarknaden.
Jag tyckte att artikeln var bra skriven och intressant att läsa.

Jag har lärt mig att en finanskris ger dominoeffekter inom olika områden.

Nyhetsuppgift

Artikeln handlade om att man har upptäckt att djur i skåne har drabbats av blåtunga. Smittan har spridits genom svidknott. Hela skåne och delar av halland, kronoberg och blekinge län har blivit spärrområden. Under hela vintern kommer en massvaccinering att pågå. Smittan har upptäckts på olika ställen i Skåne och smittskyddet håller nu på att kartlägga om det finns fler smittade områden. Jordbruksverkets senaste uppgifter visar att det finns 36 smittade djur.

Eftersom att det drabbade området är i närheten är det en viktig nyhet tycker jag. Det är också bra att veta vad som man gör för att åtgärda det.

Artikeln är bra skriven och ger en tydlig bild av vad som har hänt och hur. Jag tyckte att den var intressant. Jag tycker dock att det borde ha stått vad blåtunga innebar.

Jag har lärt mig om hur denna smitta sprids, men inte vad smittan är och hur den yttrar sig.
http://sydsvenskan.se/skane/article373975/Skane-sparras-efter-bekraftad-blatunga.html

RSS 2.0